Rullelager: Ofte stilte spørsmål

Rullelager: Ofte stilte spørsmål

Rullelager: Ofte stilte spørsmålNedenfor har vi samlet et knippe spørsmål vi ofte får om rullelager:

Hva er et rullelager?

Et rullelager består av en eller flere rader med rulleelementer, de er stive lager. Med et rullelager er det lite friksjon, og rullelageret er derfor velegnet for store belastinger. Det sfæriske rullelageret er særlig godt tilpasset krevende forhold.

Hva egner rullelagre seg til?

Grunnet sin store overflate er rullelagre velegnet til oppgaver med store belastninger. Et rullelager er slitesterkt, grunnet sylinderformen som bidrar til at vekt fordeles over hele flaten. Se for deg gammeldags transport i form av å benytte tømmerstokker for å frakte tunge, vanskelig håndterbare objekter. Grovideen her er den samme for et rullelager.

Hva er forskjellen på rullelager og kulelager?

Rullelager og kulelager er begreper som brukes ofte om hverandre, men de har forskjellige spesifikasjoner og egnet bruk. Der rullelageret er velegnet for å spre stor vekt over en større flate vil kulelageret tåle mindre belastning. Kulelagre er derimot ypperlige til bruk for eksempel i husholdningsapparater og verktøy.

Hva er et konisk rullelager?

Et konisk rullelager er basert på kjegler. Disse kjeglene møtes på et punkt, der de ruller over hverandre uten å skli. Dette betyr at det i praksis kun er deler av kjeglene som benyttes på samme tid. Den lineære kontaktflaten som skapes av koniske rullelagre tillater større belastinger enn kulelagre. Jo større vinkler kjeglene har, dess større aksial kraft kan lageret bære.