Nålelager – hva er det og hvorfor bruke det?

Nålelager – hva er det og hvorfor bruke det?

NÅLELAGER – HVA ER DET OG HVORFOR BRUKE DET? Vi i Kulelagerhuset AS fører en rekke forskjellige lager. Hovedoppgaven til et lager er å støtte opp aksler, slik at disse kan bevege seg sømløst og med minst mulig friksjon. Videre deles lagre inn i rullelager og kulelager. Et rullelager er formet som en sylinder og har en eller flere rader med rullelementer. Kulelager består av små kuler og har mindre friksjon enn rullelager da de har et minimalt kontaktpunkt med lasten. Under denne kategorien finner du nålelager. Dette er en type lagring som er tynnere og lengre enn typiske rullelagerelementer. Den store forskjellen på konvensjonelle rullelager og nålelager er størrelsen, altså rullediameteren.

Bruk av nålelager

Grunnet utforming og mindre rullediameter er et nålelager spesielt godt egnet for bruk der det er behov for reduserte samlede lagerhøyder. Alle nålelager er av varmebehandlet stål og brukes blant annet i bilmotorer. Årsaken til dette er at utformingen fører til en særdeles god bæreevne. Det samme vil gjelde i diverse maskindeler, der nålelager gjør at man kan begrense størrelsen på apparatene og dermed sparer både plass og vekt.

Variasjoner

Det finnes en rekke variasjoner av nålelager, som alle er tilpasset sine bruksområder. Du finner blant annet åpne og forseglede lagre, nederlager med en konstruksjon som holder et visst antall ruller i stabil posisjon som igjen gir redusert friksjon. For økt sidestabilitet er det hensiktsmessig med flensede ytre løp. Felles for alle nålelager er at de øker lagringseffektiviteten uten at stabilitet eller bæreevne reduserer. Nålene i et rullelager er ofte løse for innbygging i maskiner. De kan også være kranser både med og uten inner- og ytterring.

Produkter fra NTN-SNR

NTN-SNR har et stort utvalg av nålelager i sitt sortiment. Med produkter fra NTN- SNR er du sikret lang levetid og produkter av topp kvalitet. Dersom du vet hva du er ute etter kan du enkelt gjøre et søk i vår katalog. Ta gjerne kontakt med oss på telefon 32 24 41 80 dersom vi kan hjelpe deg noe, eller om du ønsker at du skal bestilles. Du kan også sende en e-post til postmaster@kule-as.no