Lagre – et historisk overblikk

Lagre – et historisk overblikk

Oppfinnelsen av rullelageret oppstod sannsynligvis som et svar på hvordan man enklest mulig kunne flytte tunge gjenstander over en overflate. Et tidlig eksempel er plasseringen av tunge tømmerstokker under tunge gjenstander som gjorde frakt betraktelig lettere. Etter hvert ble også forskjellige væsker benyttet for å smøre lagrene, slik at bevegelsen ble jevnere. Dette førte videre til at mange eksperimenterte med forskjellige materialer for å optimere lagrene, slik som bronse og sink. De aller første glidelagrene og rullelagrene av tre ble tett fulgt opp av bronse. Andre løsninger inkluderer lagre produsert i glass, stål, safir, keramikk og forskjellige typer plast.

Patent og videreutvikling

Det første kulelagerdesignet ble registrert av Philip Vaughan i 1794, en britisk oppfinner som også var skaperen av designet. Henry Timken, en tysk immigrant bosatt i USA, mottok to rullelagerpatenter i 1898 og etablerte sitt eget selskap i 1899 med stor suksess.  Lagerprodusenter i USA opprettet i 1917 en uformell gruppe for å hjelpe produksjon av lagre under første verdenskrig. Dette første til opprettelsen av ABMA (American Bearing Manufacturers Association) som i dag setter standarden for produksjon av alle typer standardlagre. På denne måten ble det enkelt å produsere deler på tvers av landegrenser og produksjonsanlegg.

Videreføring av innovasjon og kvalitet

Kulelagerhuset AS er ledende innen kule- og rullelager i Norge. Mye har skjedd siden de første patentene på lagre så dagens lys, både med tanke på innovasjon og kvalitet. Vi har håndplukket våre leverandører, slik at vi er sikret at våre kunder mottar lagre av høyeste kvalitet. Kule- og rullelagre har en stor variasjon når det kommer til bruk og nytte, slik at design og spesifikasjoner alltid må tilpasses. Vi hjelper deg gjerne om du har spørsmål. Kontakt oss i dag for en hyggelig handel, eller benytt vår nettside for bestilling.