Kulelager: Ofte stilte spørsmål

Kulelager: Ofte stilte spørsmål

KULELAGER: OFTE STILTE SPØRSMÅLNedenfor har vi samlet et knippe spørsmål vi ofte får om kulelager:

Hva er et lager?

Lager er et begrep som benyttes om enheter som brukes til å aktivere en lineær- eller rotasjonsbevegelse, der friksjon skal reduseres. Se for deg et samlebånd, det vil være betraktelig enklere å frakte tunge gjenstander her enn å skulle bevege de av egen kraft over en jevn overflate. Friksjonen reduseres, og farten øker sammen med effektiviteten.

Hva gjør et kulelager?

Hensikten med et kulelager er å redusere friksjon i roteringen, samt støtte den radielle og aksielle belastningen. Et kulelager egner seg ikke for de tyngst belastningene, men passer ypperlig til hyppige, små belastninger. Normal maksbelastning for et rullelager er oppimot en million rotasjoner.

Hvor benyttes kulelagre?

Kulelager finner du i alt fra rulleskøyter til husholdningsapparater til harddisker. Kulelager er veldig vanlig ettersom de håndterer trykk- og radialbelastning like godt. Ettersom kulelager ikke tåler veldig stor vekt står de i fare for å ødelegges om belastningen blir for høy. Til dette egner et rullelager seg bedre.

Hva slags kulelager finnes?

Det finnes like mange typer kulelager som det finnes behov for løsninger på markedet. For å nevne noen:

  • Sporkulelagre er selvbærende lagre, enkle i vedlikehold og takler tøffe driftsforhold.
  • Presisjonskulelagre er spesielt egnet for verktøymaskiner, de har et bredt utvalg og lang levetid.
  • Sfæriske kulelagre er selvbærende og toradige. De er konstruert med ytterringer med sfærisk løpebane.
  • Aksialkulelagre er ikke selvbærende, slik at lagerskiver kan monteres uavhengig av kulekransen.

Hvordan kan jeg sikre meg mot falske produkter?

Mange er ikke klar over at det er falske kulelagre de går til innkjøp av. Ofte vil produktene se helt identisk ut og ut prisen er gjerne ikke noe lavere enn originalene. En huskeregel er at dersom prisen er for god til å være sann, så er den ofte det. Skulle du være usikker på om du har kjøpt et falsk produkt, har du mulighet til å dette via apper som WBA Bearing Authentification. Skulle du fortsatt være usikker selv ved bruk av appene, anbefales det å ta kontakt med en godkjent forhandler. Husk også på at det tryggeste du kan gjøre når du skal kjøpe kulelager, er å alltid velge en forhandler du vet du kan stole på.