Hvordan lager man et kulelager?

Hvordan lager man et kulelager?

Et kulelager, såvel som et rullelager, skal tåle tøffe påkjenninger over lang tid. Dette gjør at nesten alle deler av et kulelager er laget av stål.

Klassifisering og materiale

Innad i bransjen er standard klassifisering av dette stålet 52100, hvilket betyr at det består av 1% krom og 1% karbon. Dette kalles legeringer når det legges til grunnstålet. Gjennom varmebehandling gjøres stålet ekstremt hardt og bestandig, enkelte lagre lages med 440C rustfritt stål. Buret til kulene lages tradisjonelt også av tynt stål, men dette er i ferd med å endres da tilsvarende modeller i plast er mer kostnadseffektive og skaper mindre friksjon. Et standard kulelager består av fire hoveddeler: det ytre løpet, rullende kuler, det indre løpet og selve buret.

Ytre og indre løp

Begge løpene lages på omtrent samme måte. Stålrør av passende størrelse kuttes med dimensjoner som er litt for store, grunnet senere varmebehandling. Etter flere timers varmebehandling dyppes delene i et oljebad for å herde dem, deretter tempereres disse. Slipekniver avslutter jobben, hvilket etterlater glatte, nøyaktige overflater. En fin slipemasse benyttes for å tilpasse løpene, og se kan settes sammen med ballene.

Rullende kuler

Selve ballene er noe vanskeligere å lage. Ballene starter som en tykk tråd, denne kuttes og plasseres mellom støpejernsskiver. Her roterer en plate mens den andre står stille, og kulene varmebehandles.

Stål- eller plastbur

Med tynt metall bøyes stålburene til sin endelige form fra en terning. En terning består av to stålstykker som passer sammen, med hull i form av den ferdige delen der kulen skal sitte. Når buret settes mellom, og terningsformen lukkes, blir den ferdige delen tatt ut – klar til å setets sammen. For plastbur benyttes en prosess som kalles sprøytestøping. Her fylles en hul metallform ved å sprute inn smeltet plass som får stivne. Formes tas ut, og buret er klart for montering.